Het verkopen van nakweek
Wie een aantal reptielen houd (mannetjes & vrouwtjes) zal vroeg of laat te maken hebben met jonge dieren. Bij sommige reptielen kost het erg veel moeite om jongen te krijgen (koningspythons bijvoorbeeld zijn niet zo makkelijk te kweken) bij andere dieren is het weer moeilijker om geen nakweek te krijgen (bv luipaardgekko’s)
Overwegingen vooraf
De keuze voor nakweek ligt altijd bij jezelf. Je hebt er zelf voor gekozen om mannelijke en vrouwelijke dieren bij elkaar te houden, en eventueel om de eieren uit te broeden. Bedenk van tevoren goed of je wel ruimte hebt voor de kleine dieren. Baardagamen kunnen bijvoorbeeld makkelijk 30 eieren leggen, soms zelfs meerdere nesten per jaar. Heb je voldoende ruimte en middelen om een degelijk aantal jongen te onderhouden tot ze verkocht worden? Bij eilegende dieren kun je er voor kiezen om de eieren (of een deel ervan) niet uit te broeden. Bij eilevendbarende dieren is dit al weer een stuk lastiger. Zwanger = zwanger, zonder dat je verder nog invloed hebt op het aantal jongen. Een boa contrictor bijvoorbeeld kan zo'n 50 jonge constrictors per keer op de wereld zetten… Heb je hier voldoende capaciteit voor?
Afgezien van de ruimte en middelen is het ook belangrijk naar de markt te kijken. Elk jaar word er meer gekweekt, en elk jaar wordt het nakweek-overschot groter. Weet je zeker dat je de jonge dieren die je hebt gekweekt ook weer kwijt kunt? Baardagamen, luipaardgekko's en korenslangen voeren hierin de boventoon. Elk jaar weer worden er een boel van de dieren voor werkelijke trieste bedragen verkocht (zover als €7,50 p.stuk) om de overschotten maar kwijt te kunnen raken. Nakweek is leuk, maar het is niet de bedoeling dat je maanden met je nakweek zit, omdat niemand de dieren wil hebben.
Verkoop, de mogelijkheden
Je hebt nakweek, maar aangezien je niet alles kunt houden zul je (een deel) moeten verkopen. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?
Beursen
Wanneer het om een groot aantal dieren gaat, doe je er verstandig aan eens te overwegen een beursplek te bemachtigen. In Nederland ( maar ook bijvoorbeeld België Duitsland etc) worden jaarlijks een groot aantal reptielenbeursen georganiseerd. (Zie Beursagenda) je betaalt voor het aantal meters dat je reserveert. De voordelen van beursen is dat er veel mensen op af komen en je op deze manier een groot publiek bereikt. Zorg ervoor dat je kaartjes bij je hebt met je naam, telefoonnummer en eventueel je website zodat mensen die nog twijfelen je eventueel later nog kunnen contacteren om alsnog een dier aan te schaffen.
Neem alleen die dieren mee naar de beurs die er groot genoeg voor zijn, de reis aankunnen en goed gezond zijn. Zorg ervoor dat je stand er netjes verzorgt uitziet en sta mensen op een vriendelijke en duidelijke manier te woord.
Vervoer je dieren het liefst in koelboxen of tempexboxen om ervoor te zorgen dat de dieren zo min mogelijk stres ondervinden van de reis, en met zo min mogelijk temperatuurschommelingen te maken krijgen. Geef de dieren tijdens de reis de mogelijkheid zich te verstoppen.
Particulier
Wanneer je maar een kleine hoeveelheid nakweek te verkopen hebt, of liever je dieren niet meesleept naar beursen. Een voordeel van de dieren vanuit huis verkopen is, dat eventuele kopers direct kunnen zien hoe de dieren gehouden worden en jij niet met je dieren hoeft te slepen (scheelt weer stres) Een voorwaarde is echter wel dat mensen moeten weten dat je iets te koop hebt. Meld je eens aan op wat forums (niet overal is verkoop toegestaan, maar dan leer in elk geval de mensen kennen) en zet wat advertenties op websites als marktplaats, BeNeRep etc. Geef zoveel mogelijk relevante informatie in je advertenties zoals leeftijd, geslacht, of de dieren in goede conditie zijn, een eventuele foto etc.
De verkoop zelf
Een belangrijk iets met het verkopen van reptielen is dat je je zaken goed op orde moet hebben. Hou bij hoe oud je nakweek is, of ze goed eten en vervellen etc. Als jij zieke dieren verkoopt, zul je vroeg of laat tegen de lamp lopen. Het reptielenwereldje is geen groot wereldje en een slechte naam is snel verworven!
Wat voor dieren je ook verkoopt, zeldzaam of niet, het is altijd een goed idee om gegevens uit te wisselen. Op deze manier weet jij waar je dieren zijn gebleven, en de koper kan nog eens terugkoppelen hoe het met de dieren gaat, en kan eventueel melden wanneer er problemen zijn. Dit kan heel erg goed middels een overdrachtsverklaring. Hierin meld je het soort dier, met alle gegevens Plus de gegevens van de koper en verkoper.