Kosten van Reptielen

03-05-2013 01:02

 

Kosten van Reptielen

Dat er op deze vraag geen rechtlijnig antwoord bestaat mag duidelijk heten.. Niet elk reptiel is bijvoorbeeld even duur in aanschaf, en sommige soorten moeten warmer zitten dan andere soorten ( = hogere verwarmingskosten) Toch wil ik in dit artikel proberen een uitzet te maken over de kosten die er bij het houden van reptielen komt kijken.

Een reptiel kost gemiddeld genomen meer dan het houden van een willekeurig knaagdier, niet alleen vanwege de gemiddelde hogere aanschafprijs maar ook vanwege de hogere steeds terugkerende kosten. Dit is iets waar elk beginnend reptielenhouder zich goed op moet oriënteren zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.
Het gebeurd elk jaar nog steeds nieuwe reptielenhouders toch even moeten slikken wanner ze de naheffing van de stroomleverancier op de deurmat krijgen…

De kosten voor een reptiel zijn grofweg in een aantal onderdelen op te spitsen:
» Aanschafkosten van het dier
» Aanschafkosten materiaal
» Kosten van de voeding
» Kosten van de verwarming

Tezamen vormen deze gebieden ongeveer de kosten die je kwijt bent aan een reptiel.

Aanschafkosten
Wanneer je gaat kijken na de aanschafprijzen van reptielen zul je al snel merken dat de prijzen uiteen kunnen lopen van €10 tot zover als een paar duizend euro voor bijzondere soorten en kleurslagen. Wanneer net wordt begonnen met reptielen heb je met deze hele hoge prijzen echter niet zoveel te maken. Wanneer er wordt gekozen voor de wat meer beginners soorten kun je er van uitgaan dat de aanschafkosten van het dier zelf zullen liggen tussen de ongeveer €10 en €50 per dier.

Doorgaans kan gezegd worden dat jonge dieren minder kosten dan reeds volwassen dieren. Verkijk je hier als beginner echter niet op! Wanneer je nog niet zo heel erg veel ervaring hebt met reptielen is het verstandiger om te beginnen met een reptiel wat al wat ouder, groter en sterker is, dan dieren die nog niet zo lang uit het ei zijn. Deze dieren kunnen doorgaans wat meer hebben.

Aanschaf geschikt materiaal
Onder het materiaal schaart onder anderen een goed terrarium, verlichting/verwarming, inrichting van het terrarium en eventueel een goede UV lamp, afhankelijk van het soort reptiel. Verder zul je een basis inrichting voor het terrarium moeten aanschaffen. Denk hierbij aan een goede soort ondergrond, afhankelijk van het door jou gekozen reptiel, maar ook voldoende schuilplaatsen zijn erg belangrijk. Als je er graag een hele mooie bak van maakt zit je nog met extra kosten voor decoratieve inrichting in de vorm van bijvoorbeeld stenen, stukken (kien)hout, (nep)planten etc.
De aan te schaffen materialen verschillen enigszins voor slangen en hagedissen.

Voor hagedissen is het absoluut onontbeerlijk dat er goede mineralen en vitaminen preparaten worden aangeschaft. Goede calcium preparaten zijn onder anderen calcium lactaat (oplosbaar in water) en gistocal. Een goed vitamine preparaat is vitasol ( kan besteld worden via de oliemeulen) Wanneer je kiest voor 1 van de dagactieve soorten is het zeer belangrijk dat je ook en goede UV lamp aanschaft. De prijzen van echt goede UV lampen beginnen bij ongeveer €50. De meeste van deze lampen moeten minimaal 1 keer per jaar vervangen worden.

Aangezien slangen volledige prooien eten is een UV lamp vaak niet noodzakelijk. Wel zit je met een aantal andere kosten. Voor slangen is het vaak aan te raden om buiten de bak te voeren. Zorg er dus voor dat je hier een geschikte bak voor aanschaft. Ook is het soms aan te raden om een slangenhaak aan te schaffen. Dankzij deze haken kun je zonder een risico op een beet van het dier de slang uit zijn terrarium halen. Ook als je een slangen soort aanschaft die niet zo defensief is, kan een haak makkelijk zijn. Enige oefening met een slangenhaak is vaak wel nodig.

Kosten voeding
Het hangt van het soort reptiel af, wat voor voeding je moet gaan aanbieden. Voor hagedissen zijn dit meestal verschillende soorten insecten, maar soms ook groente en/of fruit. Slangen eten veelal verschillende soorten knaagdieren, soms eieren.

Bedenk hoe dan ook goed van tevoren of het voor jou mogelijk is om aan deze soorten voedsel te komen waar jij leeft. En verkijk je vooral ook niet op de kosten. Een bakje krekels kost gemiddeld €2,50. Sprinkhanen, wasmotten etc zijn nog en stuk duurder. De prijzen voor ratten, muizen etc kunnen ook enorm verschillen per winkel. Op beurzen liggen de gemiddelde prijzen wat lager, maar niet iedereen is om in de gelegenheid om regelmatig een reptielenbeurs te bezoeken.

Om de kosten te drukken van het voedsel kan er voor gekozen worden om zelf voedseldieren te gaan kweken. In de sectie artikelen - > voedseldieren van deze website zijn verschillende artikelen te vinden over het kweken van verschillende soorten voedseldieren. Ook kan er voor worden gekozen om zelf de voerdieren te gaan kweken. Dit brengt echter wel weer initiële nieuwe kosten met zich mee. Er moeten geschikte accommodaties worden gekocht of zelf in elkaar gezet, en er moet een startgroep worden aangeschaft. Echter, wanneer je over een langere tijd zelf je voedseldieren kweekt, scheelt het vaak een boel geld. Bovendien weet je precies wat de kwaliteit is van de voedseldieren!

Kosten verwarming
Een post waar veel mensen zich nogal eens op verkijken zijn de verwarmingskosten. Wanneer je meerdere bakken houd, lopen de kosten over een jaar al snel op.
Hoe hoog de kosten precies zijn hangt vooral af van het aantal wattage dat gebruikt wordt om een bak te verwarmen tot de juiste temperatuur. Ook verschilt het nogal per soort tot hoe hoog de temperatuur verwarmd moet worden. Baardagamen bijvoorbeeld prefereren een temperatuur van ongeveer 45 graden onder de spot. In de wat koudere herfstmaanden voor de winterslaap heb je hier bij een wat grotere bak al snel 3 x 60 watt lampen voor nodig. Er zijn echter ook vele soorten gekko’s die op kamertemperatuur gehouden kunnen worden. In hun leefgebied komt de temperatuur maar zelden boven de 30 graden. In deze bakken is een spaarlamp van 8 watt voldoende. Dit scheelt over een jaar tijd enorm op de afrekening.

Om uit te kunnen rekenen wat je ongeveer kwijt bent aan stroomkosten is het zaak eerst op te zoeken wat je betaalt voor 1 KWH. Om het ruim te nemen kun je er vanuit gaan dat één KWH ongeveer €0,15 kost, inclusief alle belastingen etc.

Vervolgens vermenigvuldig je het aantal uur dat je lampen branden met het aantal Watt dat je in de bakken hebt hangen, x 365 voor een heel jaar. Als je dit getal deelt door 1000 weet je hoeveel KWH je verbruikt. Afhankelijk van de kosten van je stroomleverancier kun je nu uitrekenen wat je jaarlijks ongeveer extra aan de stroomkosten kwijt zal zijn.

Voorbeeld: Stel je hebt twee baardagamen en je hebt gemiddeld genomen over het hele jaar twee spots van elk 60 Watt branden, gedurende 12 uur van de dag.
Per dag ben je dan 2x 60 x 12 uur = 1440 watt kwijt.
Over een heel jaar is dit = 365x1440 = 525600 , wat neerkomt op 525,6 KWH per jaar.

Er van uit gaan de dat de KWH prijs op €0,15 ligt, betaal je voor dat jaar dus 525,6 x €0,15 = €78,84 extra.