krekels of kakkerlakken als voedseldieren ?

03-05-2013 01:17

 

Al vele jaren lang gebruiken de meeste reptielenliefhebbers krekels om hun hagedissen mee te voeren. Maar waarom eigenlijk altijd krekels? Zijn het perse de beste voederdieren? Nou nee, niet perse. Wel is het een gewoonte geworden. Krekels zijn vandaag de dag redelijk makkelijk te verkrijgen, en daarmee zijn krekels de meest voor de hand liggende optie. Het zijn echter niet de enige goede voederdieren, en bijvoorbeeld kakkerlakken bieden een fantastisch alternatief.

Krekels

Krekels zijn vandaag de dag redelijk makkelijk te verkrijgen. Bij veel dierenwinkels worden ze gewoon verkocht naast al het kattenvoer etc. En bij de meeste winkels kun je het anders wel bestellen. Voor wie meerdere reptielen heeft kan het al snel uit om een eigen kweek op te zetten. Wanneer dit op de juiste manier gedaan wordt kan men een hele hoge opbrengst krijgen in slechts een korte periode. Wanneer de krekels goed “gegutload” worden (energierijke voedingsstoffen geven die uiteindelijk je reptiel(en) te goede komen) vormen ze goede basisbron als voedsel.

Kakkerlakken

Kakkerlakken zijn langzaam aan een ware opmars begonnen in de reptielen wereld. Je ziet steeds vaker kakkerlakken aangeboden worden op het internet en op beurzen. Winkels lijken vooralsnog een beetje achter te blijven in de trend. Voor sommige mensen is daarom misschien moeilijker aan kakkerlakken te komen. Voor wie een beetje zoekwerk verricht, is een kweker echter al snel gevonden. Op beursen worden ze sowieso wel aangeboden, en in sommige winkels kun je ze bestellen. Dit artikel is gebaseerd op tropische kakkerlakken zoals Blaberus craniifer, Blaptica dubia en Shelfordella tartara (red runners) Wanneer je eenmaal een goed lopende kweek hebt, kun je er een aanzienlijke hoeveelheid hagedissen mee onderhouden. Kakkerlakken zijn erg makkelijk te gutloaden daar ze vrijwel alles eten.

Voor en nadelen

Wat zijn nu precies de voordelen van kakkerlakken ten opzichte van krekels?

Voordelen:
* Kakkerlakken maken geen lawaai
* Kakkerlakken kunnen niet springen (je kunt ze rustig in een open bak houden)
* Kakkerlakken eten vrijwel alles, krekels veel minder
* Kweken van kakkerlakken gaat een stuk makkelijker
* Kakkerlakken zijn minder gevoelig voor schimmels en degelijke
* Tropische kakkerlakken overleven niet zo lang in huis
* Kakkerlakken kun je makkelijker bepoederen en ze wassen het niet weer zo snel van zich af als krekels.
* Kakkerlakken kweken komt een stuk minder bij kijken, het gaat eigenlijk min of meer vanzelf.
* Kakkerlakken kunnen een zeer lange periode zonder vocht (krekels gaan dan al snel dood)

 

Nadelen:
* Het opzetten van een goede kakkerlakken kweek duurt redelijk lang
* Kakkerlakken gaan onder de 20 graden langzaam dood (en kweken in elk geval niet)
* Kakkerlakken kun je niet in de koelkast bewaren (krekels wel, daar worden ze slomer en dus makkelijker te vangen)
* Kakkerlakken zijn iets moeilijk te verkrijgen dan krekels

 

Verschil in kweken

Een deel van de voordelen van kakkerlakken vallen weg, wanneer je je voedseldieren altijd koopt in plaats van zelf kweekt. Niet overal zijn kakkerlakken even makkelijk verkrijgbaar en de kans is groot dat je in verhouding voor een stel kakkerlakken meer betaalt als voor krekels. Daar staat wel tegen over dat krekels vaak erg snel doodgaan na aanschaf, en kakkerlakken wat geharder zijn, en vaak langer overleven.

Wanneer je zelf je voedseldieren kweekt, zul je merken dat je aan een kakkerlakken kweek veel en veel minder werk hebt dan aan een krekel kweek. overstap van krekel naar kakkerlak kweek echt een opluchting. Geen gedoe meer met krekeleitjes die verschimmelen omdat het toch net iets te vochtig was, geen kleine krekeltjes die dood gaan omdat ze zo snel uitdrogen etc. Bovendien kom ik de kakkerlakken niet weer door het hele huis tegen, terwijl dit met de krekels vaak wel het geval was. Een krekelkweek maakt bovendien behoorlijk wat lawaai, terwijl je kakkerlakken verder niet hoort.

Bij de krekels moest ik er altijd voor zorgen dat er geen konden ontsnappen. Daar krekels tegen een wand op kunnen lopen die ook maar een beetje oneven is, en behoorlijk hoog kunnen kweken was een afgesloten bak een must. Kakkerlakken kunnen gewoon in een open bak gehouden worden. Ze lopen niet tegen de muren omhoog, en kunnen niet springen of vliegen. Verder heb je geen omkijken naar het kweken. B. dubia en B. craniifer zijn eilevendbarende kakkerlakken. De jongen worden dus levend geboren. S. tartara legt wel poppen, maar de hebben verder geen speciale omstandigheden nodig, afgezien van een afdoende hoge temperatuur om zelfstandig uit te komen.

Warmte is een factor die bij beide soorten kweekdieren belangrijk is om tot een goede kweek te komen. Voor zowel kakkerlakken als krekels geld een ideale temperatuur van 30 graden.

Het opzetten van een goedlopende kakkerlakken kweek duurt wel aanzienlijk langer dan een goede krekelkweek. Wanneer je een aantal krekelbakjes maatje 8 koopt, kun je in principe 1 maand later de eerste kleine krekeltjes al rond hebben lopen. Na nog een 8 weken heb je de kleine krekels weer op maatje 8 (mits bij een temperatuur van 30 graden gehouden) Zie ook het artikel: Het kweken van Krekels

Bij kakkerlakken doe je er verstandig aan de eerste 6 maanden verder niet aan de kweek te komen. Na ongeveer 6 maanden heb je dan wel een zeer goed lopende kweek (mits alle omstandigheden goed zijn) waar je behoorlijk wat opbrengst uit hebt.

Conclusie

Het geven van krekels als voedseldieren is een gewoonte die er in de loop van de jaren ingesloten is. Er is echter geen enkele gegronde reden om niet over te stappen op kakkerlakken. Zeker voor personen die hun eigen voerdieren kweken bieden kakkerlakken een tal van voordelen niet te verwaarlozen zijn. Voor mensen die hun voederdieren altijd in de winkel kopen, vallen een groot deel van de voordelen weg. Enige variatie in voeding is echter nooit verkeerd!